Rätt sovställning för bästa sömnen

Sovställning sovposition bästa sovställningen sovpositioner

Din sovställning kan avslöja hur mycket du sover och vilken kvalitet din sömn har. Sover du som en sjöstjärna eller fritt fall? Det finns tre huvudsakliga sovlägen: på sidan, på rygg och på mage, med variationer för varje. Sömnspecialister rekommenderar att du sover på sidan för att få en bättre sömn och att minska för att vakna.

Bäst att sova på sidan

Medan det finns många variationer av sömn på sidan, som alla är fördelaktiga för att hjälpa till att lindra sömnlöshet och kroniska sömnsvårigheter, är den mest bekväma positionen att sova med knäna något uppåt mot bröstet. Om du har en dålig rygg (eller är gravid), kan du placera en kudde mellan benen för att lindra trycket på höfterna och bakre delen av ryggen. Att sova på sidan uppmuntras för dem som lider av rygg- eller höftsmärtor. Det rekommenderas också för gravida kvinnor, särskilt att sova på vänster sida.

Att sova på ryggen är näst bäst

Om du föredrar att sova på ryggen, var försiktig, eftersom det kan leda till smärta i ländryggen och till och med episoder av sömnapné, som stör normal sömn och vila. Det finns dock några mindre förändringar i denna position som du kan göra för att sova bättre. Exempelvis kan du placera en mjuk kudde eller en handduk under knäna för att underlätta ryggradens naturliga kurva.

Varning för att sova på mage

Om du gillar att sova i magen har du tyvärr valt den sämsta sidan att sova på. Sömnforskare rekommenderar inte att du sover på magen eftersom det orsakar belastning på din rygg med eventuella nacksmärtor som följd. Människor som sover på magen rapporterar ökad rastlöshet. Denna orsakas av att de ofta kastar och vrider sig i sömnen i ett försök att bli mer bekväma. Om du sover i magen, använd en extremt mjuk kudde eller ingen alls, så att din nacke inte utsätts för en obehaglig position.

Så hur sover vi människor – och vad kan det avslöja om oss? Nedan ser du delar av BSC news rikstäckande amerikanska undersökning av olika sömnpositioner.

Sömnpositioner

Fosterställning

Fosterställning även kallat barnets position är den vanligaste sovställningen.
Den vanligaste sovpositionen är barnets position även kallad fosterställning.

Sömnstudier har visat att många av oss fortfarande sover som vi gjorde när vi var spädbarn. En sömnstudie som gjordes i USA kom fram till att 47% av alla amerikaner sover i fosterställning och det anses vara den vanligaste sömnpositionen. Kvinnor är också mer benägna att sova i denna position jämfört med män (54% jämfört med 39%) och 37% av amerikanerna tror att det är den bästa sovpositionen.

Fritt fall

Sover du som om du faller fritt? Sovställningen fritt fall är den näst vanligaste.

Människor som ligger på mage, med huvudet vänt mot ena sidan och armarna under eller kramandes en kudde, utgör 17% av den studerade befolkningen. Trots att det är den näst mest populära sovpositionen anser ungefär en fjärdedel (26%) av alla amerikaner att det är den sämsta sovställningen. Introverta personer ska enligt studien ha den starkaste aversionen mot denna sovposition.

Närhetspositionen

Sover du som om du söker efter någon att krama i sömnen?

Nära tredjedel, 13% av amerikanerna, som sover på det här sättet. Sovställningen innebär att personen ligger på sidan med båda armarna framför sin kropp. Sovpositionen har fått sitt namn eftersom det verkar som att personen söker närhet genom att sträcka ut sina armar. Flera studier visar att de som är födda som en Baby Boomer, är mer benägen att sova så här än en Millennial eller Gen Xer.

Soldatpositionen

Sömnposition och sömnställning.
Sover du i givakt? Soldatpositionen är den vanligast rygg-ställningen.

En soldat kan vara en person som tjänar i militären, men det är också namnet på den fjärde vanligaste sovpositionen, föredragen av 11% av befolkningen som studerats. De som ligger på ryggen med armarna ner och nära kroppen när de sover är mer sannolika än de som sover i fostrets, fritt fall eller årars positioner att antingen inte byta positioner eller bara byta positioner en gång. De är också mer benägna att säga att de sover på det här sättet, tillsammans med Log and Starfish sleepers, eftersom det har medicinska fördelar.

Starfish position (sjöstjärnan)

Sjöstjärnan starfish position
En mild version av starfish position, där ben och armar kan var betydligt mer utspridda än så här!

Har du hört att någon sover som en Starfish (sjöstjärna)? I denna position ligger personen med händerna nära kudden och utspridda ben. Ibland kan detta blir extremt, vilket är vanligt bland barn. Bland den amerikanska befolkningen står starfish-sovarna för ca 7% av befolkningen som studerats. Liksom soldatens position och stocken (nedan) har dessa personer generellt bättre sovkvalitet än de andra.

Stocken

En som sover som en stock

Uttrycket att sova som en stock är verkligen exakt vad den här sovställningen handlar om. Du sover helt enkelt på sidan med båda armarna längs med kroppen. 6% av befolkningen sover på detta sätt. Trots att de är en av de minst populära sovlägena, anser de som sover så att de är mer hälsosamma än de som sover i de andra positionerna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *